Fara fumuri despre fum
Recentele statistici evidențiate prin Studiul ESPAD 2020 (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) în rândul elevilor de 16 ani, arată că România înregistreaza procente peste media europeană la debutul precoce (13 ani) în consumul de substanțe (alcool, droguri, tutun)
România depășeste aproape de doua ori media europeană la consumul zilnic de tutun – 5 % dintre elevii romani, comparativ cu 2,9 media europeană.
Depășim media generală la consuml de alcool – 82 % dintre elevii Romănia, comparativ cu 79 % media europeană.
7 % dintre elevi recunosc că s-au intoxicat cu alcool față de 6,7 % media europeană.
Consumul de medicamente calmante în scopul de a se droga este de 9,4 % față de media europeană de 4 %.
Studiul ESPAD a masurat și alte comportamente periculoase – jocurile de noroc, jocuri online si rețelele sociale. 20 % dintre elevii de 16 ani din România au pariat excesiv in ultimul an, comparativ cu 15 % media europeană.
În jur de 50 % dintre elevii de 16 ani din România, petrec peste 4-5 ore într-o zi de școala, online, pe rețele sociale în condițiile în care se discută tot mai mult despre anxietate, depresie, probleme cu somnul.
Provocarile sunt mari pentru tineri și în cazul consumului ocazional de droguri.
Prevalența în rândul tinerilor 16,7 % segment vârstă 14-34 ani.
Incercand sa ii ajutam sa discearna intre bine si rau, Asociatia de Parinti a organizat o intalnire virtuala cu domnul profesor doctor Craiu in care copiii scolii noastre au primit raspunsuri la intrebari despre fumat si nu numai.
No Comments